TERMINOLOGIA CZĘŚCI KATANY

  legenda katana

 

  •   Hamon: granica pomiędzy hartowaną, ostrą krawędzią ostrza, a pozostałą, nieostrą częścią miecza.
  •   Kissaki: punkt ostrza, oddzielony od korpusu miecza przez Yokote.
  •   Koiguchi: wejście Sayi. 
  •   Kojiri: końcowy fragment Sayi; zwany również Sayajiri.
  •   Kurigata: Uchwyt na wewnętrznej stronie Sayi z otworem na Sageo.
  •   Mei: podpis kowala, przeważnie na Nakago.
  •   Mekugi-Ana: otwór na Mekugi.
  •   Mekugis: przeważnie bambusowe kołki służące do zabezpieczenia Tsuki do Nakago.
  •   Menuki: ozdobne metalowe elementy zamontowane na Tsubie, aby poprawić chwyt miecza.
  •   Moto-Haba: szerokość ostrza u jego dołu.
  •   Moto-Kasane: grubość ostrza u jego dołu.
  •   Mune: tylna krawędź ostrza.
  •   Nagasa: długość ostrza.
  •   Nakago: trzpień (tang), niewidoczne przedłużenie ostrza pod Tsuką.
  •   Sageo: sznurek, zwykle wykonany z jedwabiu, przymocowany do Kurikata w Sayi.
  •   Saki-Haba: szerokość ostrza od Kissaki.
  •   Samé: brzuszna część skóry stingraya (płaszczki) zastosowana na wierzchu drewnianej Tsuki, poniżej Ito w celu poprawy uchwytu.
  •   Saya: pochwa na miecz.
  •   Seppa: para mosiężnych (zazwyczaj) podkładek wokół Tsuby, między uchwytem a ostrzem.
  •   Shitodome: mosiężne (zazwyczaj) kawałki, które pasują do Kashira zanim uchwyt zostanie owinięty.
  •   Sori: zakrzywienie.
  •   Sugata: kształt miecza.
  •   Tsuba: osłona rąk na mieczu, różne rodzaje dekoracji.
  •   Tsuka: rękojeść miecza.
  •   Tsuka-Ito: bawełniany lub jedwabny warkocz używany do owinięcia Tsuka.
  •   Yokote: linia demarkacyjna oddzielająca ostrze od początku Kissaki.


Recently Viewed

No products

Menu